Miliya & Os

ragdolls

Starring Miracle 

 Miliya

s.

i:
e:

Starring Oscar 

 OS

s.

i:
e:

RAGDOLL

Ragdoll on kissa, joka hurmaa omaa lemmikkiä etsivän yleensä sinisillä silmillään ja pehmeällä ulkomuodollaan. Ragdolleille tyypillisintä on kuitenkin niiden luonne. Ragdollit ovat rauhallisia, seurallisia ja syvästi ihmiseen kiintyviä. Ne ovat aina siellä, missä ihmisetkin ovat, ja osallistuvat kaikkeen, mitä perheessä tehdään. Ne ovatkin luonteeltaan enemmän koiranpennun kuin kissan kaltaisia ja kiintyvät syvästi perheeseensä.

Ragdoll on saanut nimensä räsynukkemaisesta olemuksestaan. Kun ragdoll-kissan ottaa syliin, se rentoutuu ja tuntuu veltolta kuin räsynukke. Tämä on puhtaasti luonneominaisuus ja kissa tekeekin niin vain silloin, kun se itse sitä haluaa. Juuri lempeän luonteensa ansiosta ragdoll on mitä ihanteellisin lemmikki mm. lapsiperheisiin. Koska kyseessä on todella seurallinen rotu, niin ragdollilla olisi hyvä olla kotona toinen kissakaveri, tai mikä tahansa muu eläin sillä ne tulevat loistavasti toimeen kaikkien kanssa.

ULKONÄKÖ
Ulkonäöltään aikuinen ragdoll on komean näköinen, suuri ja lihaksikas kissa.
Naaraat jäävät kuitenkin uroksia huomattavasti pienemmiksi. Kun urokset voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi jässiköiksi, jäävät naaraat usein noin 4-6 kiloa painaviksi tytön tylleröiksi. Ragdollit kehittyvät hitaasti. Täysikasvuisia ne ovat vasta noin kolmevuotiaina. 

Ragdoll on voimakasrakenteinen, lihaksikas kissa, jolle on tyypillistä hieman etukumara kävelytyyli, koska sen takajalat ovat korkeammat. Pää on leveän kiilan muotoinen, korvat tyvestä leveät ja hieman eteenpäin kallistuneet ja sijaitsevat kaukana toisistaan.
Ehkä huomattavin yksityiskohta ragdollissa on sen siniset silmät. Väristä ja kuvioinnista riippumatta ragdollin silmien tulee olla kirkaan siniset - mitä tummempi väri, sen parempi. Turkki on puolipitkä, kaunis ja silkkinen. Pituudestaan huolimatta turkki on helppohoitoinen, sillä se ei takkuunnu helposti. Ragdollien rotutyypillinen ulkonäkö syntyy leveän kolmion muotoisesta päästä ja hieman etukumarasta asennosta

LUONNE
Ragdoll on myös erittäin koiramainen kissa, se mm. rakastaa noutamista ja sille voi opettaa erilaisia temppuja. Koiramaisuus tulee esille myös siinä, että ragdollin on aina ehdottomasti oltava kaikessa mukana, mitä ikinä teetkin. Niinpä ragdollin muutettua kotiisi et enää koskaan siivoa yksin, et laita ruokaa yksin, et saa käydä vessassakaan yksin tai yleensäkään puuhailla mitään, missä ragdoll ei olisi mukana.
Ne kai luulevat jäävänsä taatusti jostakin kivasta paitsi, jos ne eivät alituisesti seuraa jokaista liikettäsi, ihan kuten koiratkin tekevät. Niillä on myös tapana aina maata juuri siinä, missä ne ovat eniten tiellä; esim. oven kynnyksellä, tietokoneen näppäimistön päällä tai yleensäkin paikassa, josta näkee kaiken, mitä kodissa tapahtuu.
Kaiken kaikkiaan ragdoll on tosi mukava, älykäs ja laiska kissa, joka vaatii todella paljon rakkautta ja seuraa. Ragdoll on myös helppohoitoinen kissa ja vaikka sen turkki on puolipitkä, se ei vaadi mitään poppakonsteja pysyäkseen kauniina. Ragdollille on ominaista, ettei sen turkki takkuunnu; se ei tosin tarkoita, etteikö sinun ikinä tarvitsisi tehdä sille mitään, mutta kevyt harjaus kerran viikossa yleensä riittää.

KUVIOINNIT
Väritykseltään ragdollit ovat naamiokissoja.
Se tarkoittaa, että kissan vartalo on vaalea ja naama, korvat, tassut ja häntä vartaloa tummemmat. Ragdolleilla kuviointeja on kolme: colourpoint, mitted ja bicolour.  

Colourpoint
Pointit (häntä, maski, korvat, tassut) tummemmat,kuin muu vartalon väri.
Värityksessä ei saa olla valkoista/valkoisia laikkuja missään.
Värin pehmeät vivahde-erot salittuja vartalossa ja vatsassa.
Selässä selvästi erottuva mantteli kuvio joka toivottaisiin olevan erisävyinen kuin häntä (häntä tummempi).

Mitted
Samat sävelet lähestulkoon kuin colourpointilla. Pointit ovat selvät, maski tumma, korvat sekä häntä. Colorpointista mitted erottuu etujaloissa olevilla valkoisilla ns "kintailla" ja takajaloissa valkoisilla "saappailla". Mittedillä on valkoinen leuka josta lähtee valkoinen raita joka ulottuu kaulalapusta jatkuen etujalkojen välistä hännän alapuolelle. Valkoinen piirto nenässä mahdollinen. 

Bicolour
Naamiossa alassuin oleva valkoinen V kuvio.
Valkoista vatsassa sekä jaloissa, tässä kuviossa valkoiset laikut ovat sallittua selän mantteli alueella.
Pointit maskissa, korvissa ja hännässä vahvat. Nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaiset. 

VÄRITYS
Ragdollin perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila. Ns. uudet värit ovat punainen ja creme sekä värit/lisäkuviot kilpikonna, tabby ja kilpikonnatabby. Uudet värit hyväksytty sertioikeuksin 1.1.2005 alkaen.


© 2017 kennel Belegerea / Anne Lepola
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!